Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Tomtar

Tror du på tomten ?

Julen kommer med stora steg och då är det mycket prat om tomtar. Tomtar har olika bemärkelser i alla hem på ett eller annat sätt. Och har en lång historia bakom sig.

Tomtar

Förr trodde man att tomten var en slags bonde med övernaturliga krafter som såg till att gården för lycka med sig. Man trodde att tomten var den förste som odlade på just den gården och som inte kom till ro efter sin död, utan måste se till sin gård efter det.

Tomten beskrevs och gör det förut som en äldre man med vitt skägg, gråa kläder – som idag är röda – och luva. Han hade också ett dåligt humör så därför måste man se till att inte göra honom arg. Då kunde han hämnas om du misskötte gården eller djuren. Djuren vakades av tomten som mest.

Gårdens ägare gav tomten en skål med gröt. Och senare i tiden sa traditionen att tomten tyckte mest om risgrynsgröt och blev därför kallad för tomtegröt. Det sas också att han skulle dräpa en ko om han inte fick en klick smör i gröten.

Jag kommer fortsätta min historia om tomten längre fram och hoppas du kommer att läsa.

Lämna ett svar

Till startsidan